wat is tanderosie?

We spreken van tanderosie wanneer tandglazuur of wortelcement wordt opgelost door zuur dat niet afkomstig is van mondbacteriën. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur op en duur zelfs geheel verdwijnen. Het eronderliggende tandbeen kan daarna ook in oplossing gaan

 

de oorzaken van tanderosie


Tanderosie wordt meestal veroorzaakt door zuren meestal afkomstig uit dranken, maar soms ook uit voedsel. Ook maagzuur kan een oorzaak zijn. (denk aan overgeven door oa boulemie, anorexia of alcoholisme).

Het speeksel zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen erosie. De buffercapaciteit zorgt ervoor dat zuren worden geneutraliseerd. Ook vormen de speekseleiwitten een neerslag op de tanden die een beschermende werking heeft. Deze zgn. pellicle wordt echter gedeeltelijk verwijderd bij het tandenpoetsen. Het proces van erosie zal dus met name plaatsvinden op schone tandoppervlakken, dus juist bij een goede mondhygiëne. Het zuur kan direct op het “schone” oppervlak inwerken. Maar ook als we direct na het nuttigen van zuur de tanden poetsen, slijt het door zuur geruwde oppervlak sneller weg!

Goed poetsen is echter op zijn beurt wel weer belangrijk om gaatjes of cariës te voorkomen. Zowel bij cariës als bij erosie wordt het glazuur ontkalkt. We moeten dus een onderscheid maken tussen tanderosie en tandcariës. Als een tandoppervlak niet goed is schoongemaakt, vormen de achtergebleven bacteriën zuur uit het suiker in de voeding, Het zuur wordt uitgescheiden op de tand, waardoor de cariës ontstaat. Tanderosie vindt dus juist plaats bij schone tandoppervlakken.

 

 

Wist je dat veel etenswaren en dranken die deel uitmaken van een modern voedingspatroon - zoals frisdrank, vruchtensap, wijn, vruchtenthee, bepaalde soorten fruit en groente, balsamicoazijn - zuren bevatten die het tandglazuur zacht kunnen maken? En dat dit kan leiden tot slijtage van het tandglazuur?

Als glazuur eenmaal weg is, komt het niet meer terug

Deze conditie, die algemeen bekend staat als 'slijtage door zuur' of 'tanderosie', kan zonder behandeling leiden tot gevoeligheid, verkleurde of gele tanden of zelfs tot dunnere, doorschijnende tanden. Dit komt doordat het tandoppervlak glazuur verliest. Wanneer het glazuur eenmaal weg is, is het voorgoed weg. En aangezien de eerste tekenen vaak moeilijk zichtbaar zijn en alleen door de tandarts gesignaleerd kunnen worden, is preventie het beste beleid.

 

 

Tanderosie en gevoelige tanden

De bekendste oorzaken van gevoelige tanden zijn te hard poetsen, terugtrekkend tandvlees, gingivitis, tandenknarsen en het stijf op elkaar klemmen van de kaken. Maar wist je dat ook tanderosie gevoelige tanden kan veroorzaken?

Proglasur is een tandpasta die speciaal is ontwikkeld om tandglazuur, dat zacht is geworden door zuren, te verharden en versterken. Proglasur helpt je tanden te beschermen tegen de gevolgen van tanderosie - en ook om de gevoeligheid te verlichten die met tanderosie gepaard kan gaan.

Proglasur is zo samengesteld dat het tandglazuur, zacht geworden door zuur in de dagelijkse voeding, weer verhardt en versterkt. Gebruik Proglasur om je tanden te helpen beschermen en gezond en sterk te houden. Er is ook een Proglasur Whitening-variant, die helpt de natuurlijke kleur van de tanden terug te brengen.